Ratzinger: Papa, tërë Kisha duhet t’i jetë mirënjohëse

884
0
Share:

“Çdo herë që Papa i nderit, duke pranuar ftesën time, ka dalur publikisht dhe kam mundur ta përqafoj para të gjithëve, gëzimi e duartrokitja e të pranishmëve ka qenë e sinqertë dhe e stuhishme. I jam mirënjohës Benediktit XVI që deshi të merrte pjesë në hapjen e Jubileut të mëshirës, duka kaluar përmes portën së shenjtë menjëherë pas meje”. Kështu shkruan Papa Françesku në paradhënien e biografisë së ‘Joseph Ratzinger-Benedikti XVI’ përgatitur nga teologu Elio Guerriero e botuar nga Mondadori.
Në tekst, Papa Bergoglio citon ndërhyrjen e kohëve të fundit të paraardhësit, i cili “vë në pah si ‘shenjë të kohëve’ faktin që ‘ideja e mëshirës së Zotit të bëhet gjithnjë e më tepër më qendrore e kryesore, për njeriun e sotëm që është në pritje të mëshirës’, tregon edhe një herë në mënyrë të qartë se si dashuria përdëllyese e Zotit është fija më e thellë që bashkon papnitë e kohëve fundit, mesazhi më urgjent që Kisha në dalje sjell deri në periferitë e një bote të karakterizuar nga konfliktet, padrejtësitë e përbuzja për qeniet njerëzore”.
“Misioni i Kishës, shërbimi i Pjetrit, përmes ndryshimeve të natyrshme të situatave e të njerëzve – shkruan Ati i Shenjtë Françesku – janë përherë kumtim i dashurisë së mëshirshme të Zotit për botën. Tërë jeta e mendimit dhe veprat e Joseph Ratzinger ka pasur si qëllim këtë cak, e në të njëjtin drejtim, me ndihmën e Zotit, po përpiqem të vazhdoj”.
Sipas Bergoglio-s, “të gjithë në Kishë kemi një borxh të madh të mirënjohjeje me Joseph Ratzinger-Benediktin XVI për thellësinë dhe drejtpeshimin e mendimit të tij teologjik, jetuar përherë në shërbim të Kishës deri në përgjegjësitë më të larta, si prefekt i Kongregatës për doktrinën e fesë gjatë papnisë së gjatë të Gjon Palit II e së fundi si bari universal”.
“Kontributi i fesë së tij dhe i kulturës së tij dhënë magjisterit të Kishës qenë vendimtar për t’iu përgjigjur pritjeve të kohës sonë, – nënvizon Françesku duke folur për paraardhësin e vet – sidomos gjatë tri dekadave të fundit, ka qenë vendimtar. E pastaj guximi e vendosmëria me të cilën ka ballafaquar situatat e vështira, na kanë treguar udhën për t’u përgjigjur me përvujtëri e vërtetësi, në frymën e ripërtëritjes e të pastrimit, para situatave të tilla. Por dua të insistoi mbi faktin se në vitet e para të papnisë sime, lidhja ime shpirtërore me të mbetët posaçërisht e thellë”.
Papa Bergoglio nënvizon, vërtetë, se “prania e tij diskrete e lutja e tij për Kishën kanë mbështetje e ngushëllim për shërbimin tim”.

http://sq.radiovaticana.va/

Share:

Leave a reply

Opinion

error: Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.